ifdesign

 

 

SPORTHALLE

GORIZIA

Client:

Amministrazione Provinciale Gorizia

Year:

2015

 

Program:

Sporthalle

 

Status:

International Competition

1st Prize

 

Site:

Gorizia

 

 

 

 

 

 

RETURN TO IMAGES

The character of the building is entrusted to the double deflection of the roof which represents the character "by shape" and "by use" of the building.

Few essential gestures decline the building to its various functions.

A green roof keeps in touch with the upper floor of the school. The kids will have access to a surprising and informal space for recreation. A large plan of 23 x 15 meters is delimited by two slopes with some benches for sitting.

However, it would host sport activities related to the gym below, and particular events such as concerts and end of year parties, or educational orchards, too.

Both the slopes are privileged places to observe the playgrounds, and in the same time an architectural shape that favors the natural dynamics of light entry and air circulation.

The skylight dimension naturally applies to host climbing activities not only as a pure technical function, but as a "spiritual" attitude. It is a sort of environmental simulation that prefigures the real scenarios of the climbers.